sobota 18. prosince 2010

Putování za knihami (IV.)

V rámci putování za knihami zde představím dvě prodejny na území západních Čech. První z nich najdete na sušickém náměstí. Patří Ireně Vondrové a Michalu Vondrovi a celá adresa zní: pasáž Fialka, náměstí Svobody 50/I., Sušice (pokud by jste je chtěli kontaktovat s dotazem, zda mají tu správnou knihu, připojuji telefon: +420 376 526 694, a e-mail: knihkupectvi.vondrovi@seznam.cz).
Pokud již stojíte na sušickém náměstí, doporučuji pozici zády k radnici a přímo před Vámi uvidíte nádherně zrekonstruovaný dům s nápisem KNIHY nad vchodem. Při postupu vpřed doporučuji opatrnost, klouže to!


Po "doklouzání" a vstupu do pasáže přímo před sebou uvidíte vchod do prodejny (tentokrát je zhasnuto, neboť probíhá polední přestávka). Těsně před prodejnou je malé zastřešené atrium, které přímo zve k posezení (tedy samozřejmě až po koupi knihy). Velkou výhodou je díky perfektní rekonstrukci i bezbariérový přístup do obchodu.


Ještě bych se podělil o jednu zajímavost. Při průchodu pasáží je na levé straně velké okno, a za oknem: ryby! Přiznám se, že občas na ně vypláznu jazyk při průchodu kolem. Někdy mám pocit, že si ony při pohledu na mne říkají: "Jen se s těmi knihami tahej". Ale třeba si to říkají i při pohledu na ostatní distributory, nakladatele a vlastně, možná i na zákazníky, kteří odchází se zabalenou knihou.


Ale zpět k povídání o knihkupectvích. Budete-li někdy projíždět mezi Klatovy a Domažlicemi, bezpochyby budete projíždět Kdyní. Budete-li mít trochu času, zastavte se na náměstí. Jednak je tam velmi dobrá cukrárna (bohužel, mám ji zakázanou) a na dolním konci náměstí i prodejna knih, která zajímavě koexistuje s optikou. Myslím, že je to fantastický nápad, vždyť první zjištění, že člověk potřebuje brýle obvykle přichází při čtení! 


A na závěr neodolám a přiložím ještě fotografii hlavní výlohy knihkupectví - najdete tam dva plakáty propagující knihy paní Marie Korandové "Všerubský doktor se vrací" a "Petřín mého mládí aneb U Světovaru č. 3". Ostatně, kde jinde - vždyť všerubský doktor a porodník Georg Leopold Weisel (1804-1873) do těchto končin často zavítal. 


A abych ani zde nezapoměl: Knihkupectví Axel Optik najdete ve Kdyni na náměstí č.p. 22, otevírací doba je od pondělí do pátku 08.00-12.00 a 13.00-17.00 hodin, v sobotu 09.00-12.00 hodin. Telefon: +420 379 731 323, e-mail: kdyne@axeloptik.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat