středa 17. listopadu 2010

Putování za knihami (II.) aneb o čtení v Českém rozhlase

V návaznosti na předchozí článek i zde bude popisováno "bloudění" po plzeňských knihkupectvích a sledování zda a jak bylo podpořeno čtení z románu paní Marie Korandové "Petřín mého mládí aneb U Světovaru číslo 3" ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň. A i tentokrát - pro změnu v pondělí - ve dvou plzeňských knihkupectvích.

Zastavení první - sice za branami historického jádra města nedaleko Západočeského muzea, avšak přímo naproti novodobému chrámu peněz (tedy budovy banky) - v Goethově ulici číslo 294/8 v Plzni, kde sídlí knihkupectví Fraus. Jako obvykle pro neznalé doplňuji mapkou a informací o otevírací době: v pracovním týdnu od 08.00 do 18.00 hodin, v sobotu od 09.00 do 12.00 hodin.


Zvětšit mapu

Knihkupectví samotné je umístěno v celém prostoru přízemí samostatného domu s centrálním vstupem a dvěma výlohami po obou stranách vstupních dveří. Ostatně to je patrné z pořízených snímků na průčelí a detail výlohy prodejny.


Co bylo milým překvapením, byl plakát na čtení v plzeňském rozhlase umístěný přímo na vstupnícch dveřích do prodejny. Tedy následuje ještě jedna detailní fotografie (to žluté naležato uprostřed). Jinak lze návštěvu knihkupectví doporučit - prodejní prostor je velký a ochotný personál rád pomůže s výběrem. Na závěr nezbývá než poděkovat za provedenou propagaci a to jak za naše vydavatelství, tak i za Český rozhlas Plzeň.



Zastavení druhé - po několika krocích od knihkupectví Fraus (ve směru od středu města) následuje křižovatka dnes s kruhovým objezdem a jsme na Americké, kde po chvilce chůze (ve směru v pravo) je možné na protější straně spatřit překrásnou dřevěnou výlohu Knihkupectví Jaroslav Chmela. I zde přikládám mapu města s vyznačením prodejny, adresa je Americká 392/32, otevírací doba ve všední dny od 08 do 18.00 hodin, v sobotu od 09.00 do 12.00 hodin.


Pohled na protější stranu Americké ulice a za zastávkou ve směru k nádraží je opravdu Knihkupectví.  Ta zastávka má mnohdy kouzlo, při čekání - obzvláště na noční spoje "N" - se z výloh pana Chmely stává informační médium pro mnohé čekající na svůj spoj. Záměrně píši pro mnohé, nikoliv pro všechny, neboť zvláště při nočních spojích mají někteří budoucí cestující problém najít vlastní zastávku  (a tedy u nich opravdu nelze čekat zájem o knihy, byť možná za kulturou do města vyrazili). A přidávám ještě jeden pohled na celou výlohu z boku.



Na detailu výlohy je patrné, že i zde je poutač na čtení z knihy paní Korandové v plzeňském rozhlase, a tedy nezbývá než věřit, že propagace splnila svůj účel a že se mnozí dozvěděli o možné "ochutnávce zdarma" na vlnách Českého rozhlasu Plzeň. Ale ostatně to všichni zůčastnění - vydavatel a prodejci brzy poznají sami.


Mimochodem, co je asi největší devizou tohoto Knihkupectví (prosím, již po třetí záměrně píši slovo knihkupectví s velkým K), je po jeho strategické poloze i osoba pana majitele, který - dle mého názoru - splňuje představu o tom, jak by Knihkupec měl vypadat. Být schopen dobře poradit, někdy si se zákazníkem i dobře popovídat, ale hlavně prodat dobrou knihu tak, aby zákazník i při placení (mnohdy bolestnějším) měl pocit, že si vybral dobře a že se na tohle místo zase rád vrátí. Ještě předesílám, že se vskutku nejedná o reklamní text, ale o mé vlastní hluboké přesvědčení.
Co je trochu neduhem - či chcete-li vadou na kráse - je menší prostor, kdy většina knih Vás pozoruje pouze svými hřbety, ale to je zde napraveno ochotným personálem - chce to jen jediné, zeptat se a výsledkem  rozhodně nebudete zklamáni. Fotografii vlastního prostoru prodejny opět přikládám, pokud se Vám zdá, že chybí kupující jedná se o trik - byli požádáni o přemístění mimo záběr za což jim (alespoň touto cestou dodatečně) děkuji. Až při přípravě publikace této fotografie na web jsem zjistil, že spolu se zákazníky se přemístil i obsluhující personál prodejny - a tak pokud je chcete spatřit, nezbývá nic jiného než vlastní návštěva.


 I zde velký dík za umožnění propagace čtení v plzeňském rozhlase. Ještě malá poznámka na závěr, do této prodejny dodáváme kromě knih i námi vydávané reprodukce kolorovaných historických pohledů z počátku XX. století  na město Plzeň (celkem 50 různých námětů), a reprodukce autorských obrazů Jaroslava Šetelíka na pohlednicích z dvacátých let XX. věku (celkem 10 různých námětů). Budete-li chtít udělat někomu radost posláním pohledu s námětem Plzně, již víte kam vyrazit.     .

Žádné komentáře:

Okomentovat