úterý 16. listopadu 2010

Putování za knihami (I.) aneb o čtení v Českém rozhlase

V návaznosti na čtení z knihy paní Marie Korandové "Petřín mého mládí aneb U Světovaru číslo 3" ve vysílání Českého rozhlasu v Plzni jsme - tak trochu na zapřenou - vyrazili do "našich" knihkupectví. Tedy ne "našich" jako "našich", ale zkrátka těch ve kterých se zmíněná kniha prodává (a nutno podotknout, že velmi dobře). 
Dalším důvodem byla skutečnost, že jsme v rámci propagace čtení ve vysílání plzeňského rozhlasu připravili několik materiálů, které měly informovat návštěvníky a možné čtenáře o této ochutnávce zdarma (abych použil popis známých a vyzkoušených triků z prostředí potravinářských supermarketů). Z naší páteční návštěvy ve dvou plzeňských prodejnách jsme připravili alespoň malou komentovanou fotoreportáž.  

Zastavení první bylo v prodejně plzeňské firmy NAVA na Koterovské ulici a to téměř na místě epicentra. Tím epicentrem míním skutečnost, že o jednu zastávku tramvají dál od centra lze vystoupit a po několika metrech dojít ke komplexu budov bývalého pivovaru Světovar (po straně levé) a najít zde i ulici "U Světovaru" (po straně pravé). Ale to jsme o zastávku dál od pomyslného epicentra. Přímo naproti prodejně je moderní budova Úřadu městského obvodu Plzeň 2 - Slovany, ve které proběhl v červnu letošního roku křest knihy za přítomnosti autorky a - co je možná ještě důležitější - bez podpory tohoto úřadu by kniha zřejmě nespatřila světlo světa (za což - jménem vydavatele - ještě jednou děkuji).

Když už jsem "nakousnul" křest knihy. Mohlo by se zdát, že pro autora se jedná o vyvrcholení jeho tvůrčí práce a že si to bude bezesporu užívat. Z pozice vydavatele (a tím pádem i blízkého pozorovatele všeho dění kolem) musím konstatovat, že i křest publikace je pro autora docela slušné vypětí. Což o to, obecenstvo spořádaně zatleská a má z Vás evidentně radost, ale Vy pak musíte "táhnout" program a prokousat se - přes autorské čtení - až k závěru, tedy autorským podpisům a věnováním všem okolo. A teprve potom si můžete vypít svou (již studenou kávu) a sníst si alespoň jeden chlebíček. Ale asi to za to stojí...    

uvítání autorky - křest knihy na ÚMO Plzeň 2 dne 18. června 2010

autorské čtení (paní Marie Korandová, paní Vlasta Nosková) - křest knihy na ÚMO Plzeň 2 dne 18. června 2010

závěrečné podepisování knih - křest knihy na ÚMO Plzeň 2 dne 18. června 2010


Pro neznalého návštěvníka přidávám mapu Slovan, celá adresa prodejny je Koterovská 2042/120, otevřeno je každý všední den do 17.00 hodin (od prosince bude otevírací doba až do 18.00 hodin).

Co bezesporu návštěvníka těchto končin překvapí je velká - ale opravdu velká - výloha, a samozřejmě tím i velký (ale opravdu velký) interiér prodejny. Při prvním pátravém pohledu do výlohy jsem (s povděkem) zaregistroval dva velké plakáty na vydané knihy paní Marie Korandové - kromě jejích vzpomínek na dětství - i na titul "Všerubský doktor se vrací". Ale zřejmě tím "trhákem" v těchto končinách bude asi opravdu "Petřín".


Jak jsem již zmínil, plocha prodejny je opravdu velká - a to dokonce tak velká, že návštěvník si může většinu knih v klidu prohlédnout, některé z nich jsou položeny i na velkých prezentačních stolech a tak má i jedinečnou možnost si kromě hřbetů knih (což je dle mého názoru neduh mnoha knihkupectví daný ovšem prostorem) prohlédnout i jejich obal. Tím nejcenějším je ovšem personál prodejny - pokud může, poradí s výběrem knih a často je pro mnohé "zoufalce" (nemyslím to nijak zle, i kulturně znalý člověk se pod vidinou stresu z toho, že nemá kupříkladu co dát k narozeninám či jako dárek, a již za hodinu by jej měl předávat krásně zabalený, stává koktajícím a nerozhodným "zoufalcem") tím nejlepším řešením, samozřejmě pokud se zeptají.


Nutno ovšem konstatovat, že v případě "Petřína" často padne kosa na kámen, někteří starousedlíci naopak školí personál co bylo tam či zde, o kom se v knize nepíše, či naopak co se stalo s kterou postavou tam popsanou. Ale tak to asi má být. 
Velké poděkování za naše vydavatelství a samozřejmě i za Český rozhlas v Plzni kolektivu prodejny za provedennou propagaci čtení z tohoto titulu. A samozřejmě pro čtenáře těchto řádků lze návštěvu tohoto knihkupectví doporučit. 


Zastavením druhým byla opět prodejna firmy NAVA, tentokrát umístěná v centru Plzně na rohu Solní a Sedláčkovy ulice (pro neznalé několik málo metrů naproti budově hlavní pošty v Plzni). Abych i zde učinil všem informacím zadost, přidávám mapu s umístěním prodejny, adresa je Sedláčkova ulice 252/31, otevřeno je každý všední den od 08.00 do 18.00 hodin, v sobotu od 08.00 do 12.00 hodin.


Zvětšit mapu

Prvním velmi příjemným překvapením byly vstupní dveře do prodejny, neboť přímo pod informací o otevírací době byl umístěn náš plakát o čtení z knihy v Českém rozhlasu Plzeň. Další plakát byl umístěn v jedné z bočních výloh prodejny, kde kromě obou knih paní Korandové byly umístěny i další produkty naší společnosti - zasklené reprodukce autorských obrazů umělců XIX. a počátku XX. století s motivy staré Plzně, a zasklené  reprodukce historických fotografií na starou a zmizelou Plzeň z počátku XX. století. V této souvislosti ještě doplňuji informaci - obě zmíněné prodejny jsou zatím jediné, které tyto zasklené reprodukce v ceně 129,00 CZK (historické pohledy) a 199,00 CZK (autorské obrazy) na území města Plzně nabízejí.



Opět i zde nezbývá nic jiného, než kolektivu prodejny poděkovat za perfektní propagaci čtení v Českém rozhlase Plzeň a samozřejmě i za práci navíc spojenou s výlohou na téma staré a zmizelé Plzně. Na rozloučení alespoň jedna fotografie z interiéru prodejny a jedna na zvolna rozsvěcující se prodejnu do předvánočního času (mimochodem snímek byl pořízen cca v 16.30 hodin a mírně depresivní stmívání v čím dál dřívějším odpoledním čase již asi nic nezastaví).


Žádné komentáře:

Okomentovat