středa 11. května 2011

Vše nejlepší k narozeninám...

Dnešního dne slaví narozeniny paní PhDr. Hana Gerzanicová, světoznámá básnířka. Narodila se v Plzni do desátého roku ještě mladé Československé republiky, kterou v roce 1950 opustila na dlouhých čtyřicet let - nejprve do Německa, poté do (tehdy) daleké Austrálie.


Tam začíná publikovat své verše v angličtině a postupně se jako básnířka začíná prosazovat v anglicky mluvících zemích, zejména v USA. Nemělo by asi smysl zde podrobně popisovat jednotlivé sbírky či ocenění (a nebylo jich právě málo), snad jen malá poznámka. Komu z Čechů se podařilo, že při výročí postavení budovy opery s Sydney (...ano, to je ta známá bílá stavba z mnoha fotografií) v přímém televizním přenosu dcera architekta četla právě verše paní Hany, tehdy ještě příjmením Hons.
Po změně režimu začíná přijíždět vždy alespoň na několik měsíců do Plzně, kde již od roku 1996 žije trvale. A od toho roku začínají vycházet postupně její verše v mnoha básnických sbírkách, z nichž každá reflektuje její pocity vždy na určité téma, případně i na dobu vzniku.
Velmi významně pomohla zdejšímu sdružení spisovatelů plzeňského regionu, v posledních letech se účastní i na experimentálních projektech z jiných uměleckých směrů - malby či fotografie. Výsledným efektem jsou společné výstavy (naposledy v roce 2010 se svou dcerou Raphaelou, malířkou, v rámci projektu "Česko-australské doteky v malbě a poezii"), či společné publikace (s paní Evou Hubatovou, s panem Přemyslem Líbalem).


Na závěr nezbývá nic jiného než popřát do dalších let hlavně hodně zdraví a životní vitality, Hodně tvůrčích úspěchů - stále je o čem psát, stále je třeba se na život dívat z mnoha úhlů a díky životním osudům a zkušenostem paní Hany, nás její literární dílo - ať již v poezii či próze - dokáže vždy obohatit...

Tedy ještě jednou, vše dobré do dalších let života... Vám jménem svým i celé naší vydavatelské společnosti PRESSFIL přeje
Jiří Neumann 

 

1 komentář: